Cursist zeilles volwassenen aan het woord

Onderstaande ervaring ontvingen wij van cursist Nico Altenburg;

Zeilles voor volwassenen 2018

Donderdag 24 mei jl. gingen wij naar de Kûperij om de theorieavond voor het zeilen bij te wonen. De cursus werd gegeven door een aantal fanatieke leden van de zeilcommissie en de gezelligheid was er niet minder om. Allemaal moeilijke benamingen werden naar ons toe gegooid en die moest je nog onthouden ook.  Oploeven, afvallen, reven, overstag, enz. enz. En alsof dat nog niet genoeg was werden wij ook nog geacht om alle voorrangsregeltjes te kennen. Op het einde van de avond werd er een heus theorie-examen afgenomen. Gelukkig waren de meeste cursisten er vrijwillig en erg enthousiast naar de Kûperij toe gekomen en konden zij na een goede en duidelijke uitleg van leermeester Roelof het meeste ook nog snappen en onthouden voor het examen. Na een korte pauze ging de hele ploeg van zo`n twaalf leerlingen aan het knopen. De achtknoop de paalsteek en o.a. de platte knoop stonden op het programma. Na het vele malen herhalen en oefenen was de hele ploeg klaar voor de praktijk. Na nog even gezellig met elkaar een drankje te hebben genuttigd waren we er helemaal klaar voor.

Maandag 28 Mei

De hele dag was het stralend weer maar weinig tot geen wind en zaten de oefenmeesters te billenknijpen of er die avond wel gezeild kon worden. En ja hoor aan het begin van de avond trok de oost/noord oosten wind aan tot 3 a 4 en konden de cursisten onder begeleiding van een oefenmeester hun aangewezen boot gaan optuigen. De zeilcommissie had ondertussen een drietal boeien uit gelegd zodat we mooie lange banen konden zeilen en het ronden van een ton gaan oefenen. De ene keer over stag en de andere keer gijpen alles passeerde de revue. Om de beurt namen de cursisten plaats aan het helmhout en het grootzeil of ze zaten aan de fok. Na een geweldige zeilavond werden de boten weer afgetuigd en werd de avond in de Kûperij geëvalueerd.

Dinsdag 29 Mei

Weer de hele dag stralend mooi weer maar tegen een uur of 4 kwam de regen gepaard met onweer bij bakken uit de lucht en werd het zeilen afgeblazen.

Woensdag 30 Mei

Weer zo`n prachtige dag met weinig wind nu maar afwachten of hij in de avond weer zal toe nemen. Ondergetekende had helaas een andere afspraak en kon er deze avond niet bij zijn. Later heeft hij wel gehoord dat hij een leerzame maar vooral gezellige avond heeft gemist. Want pas laat in de avond haalde de wind aan.

Donderdag 31 Mei

De laatste zeilles van deze cursus weinig tot geen wind maar zo nu en dan een vlaagje we moesten de wind zoeken. Nu werden we weer in ploegjes ingedeeld en in een andere boot geplaatst bij een andere leermeester. Weer een andere boot betekend ook weer andere touwen voor het optuigen. Even de kop erbij, nadenken welk touw was ook al weer en hoe noemen ze dat touw?  Piekentouw of zoiets was het toch?  Oh nee het is de piekenval daarmee kun je de gaffel ophijsen. Na het optuigen de touwen los en ook nu weer om de beurt wisselen van plaats helmhout, grootzeil of de fokkenschoot. Wederom een zeer geslaagde en leerzame avond met ook nu weer een gezellige evaluatie in de Kûperij, wat mogen we toch blij zijn met zo’n clubgebouw of liever gezegd wat mogen we trots zijn op zo’n vereniging met zoveel vrijwilligers.

Na het officiële slotwoord van Leermeester Roelof waarin hij iedereen feliciteerde en bedankte voor deelname en inzet, kregen alle leermeesters nog een aardigheidje als blijk van waardering van een de cursisten.

Kort om een zeer geslaagde zeilcursus en voor herhaling vatbaar.  Zeilcommissie bedankt.

Vriendelijke groet, Nico Altenburg

Aankomende evenementen