Himmeldei 2018 was TOP!

Heel bijzonder of uniek?

Het is 21 april 2018. Het belooft  een mooie dag te worden, want er is mooi weer voorspeld en we hebben onze jaarlijkse Himmeldei. Een wel bekend fenomeen onder de leden van WSV St. Nicolaasga. Een dag dat we met elkaar de mouwen opstropen om de haven er weer spik en span uit te laten zien en dat afsluiten met een uitgebreide ‘evaluatie’.

Net als elk jaar starten we rond 8 uur en terwijl een aantal nog genieten van een bakje bij de rijzende zon, zie ik ook al de eerste “warbere” leden erop uit trekken naar hun eerst klus. Het blijft bijzonder dat op zo’n dag rond de 80 leden komen opdraven.

Rond 10 uur een welverdiend bakje koffie. Dit jaar met een speciaal tintje. Een week eerder, hadden we op onze bestuursvergadering wel een heel bijzonder ingekomen stuk. Een enveloppe, met 

daarin het schrijven dat een echtpaar het betreurt niet te kunnen helpen omdat hun lichaam het niet meer toelaat. Daarbij ingesloten zat een geldbedrag. Als bestuur hebben we besloten hier een heerlijk assortiment koeken voor te kopen voor bij de koffie. Mooi toch! Na een korte toespraak allemaal weer aan de bak. Het gaat voorspoedig, aldus Louis en Ronnie, die de organisatie voor hun rekening nemen.

Er zijn naast de standaard werkzaamheden, ook een paar uitzonderlijke projecten. Achterin op de haven zien we het nieuwste initiatief steeds meer stand krijgen. Naast watersport, willen we ons ook gaan richten op campers. Dit lijkt ons een fantastische combinatie met de watersport, biedt inkomsten en geeft extra reuring op onze haven. De contouren van dit plan zijn al zichtbaar en vandaag wordt er een beukenhaag van 250 meter aangelegd. ( 40 meter per uur…). Door de inzet van vele mannen, vrouwen en zelfs kinderen, is het ook nog geslaagd. Bikkels!!

Himmeldei Ook vinden er  allerlei groenwerkzaamheden plaats zoals snoeien, kantje snijden, straat- en timmerwerk, en vooral schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken (sanitairgebouw, stroomkasten, gordingen, vlaggenmasten, bestrating, dakgoten, afvoerputten, riolering, ‘de roldeur’ en ga zo maar door). Ook hebben we op basis van ons keuringsrapport (elektra) de aanbevelingen uitgevoerd, waardoor we ook hier weer helemaal bij zijn. Kortom, één en al brok energie op ons immens grote terrein.

Nu stond er ook een kreet op de lijst met werkzaamheden, die voor mij onbekend was: Ruske pollen verwijderen. Maar Ronnie kon mij uitleggen dat het om de  Juncus effusus gaat. Nou, toen werd het natuurlijk een stuk duidelijker….. Ik geef een hint, hij staat afgebeeld op een van de plaatjes,

 

Vandaag  wordt ook druk geklust in en rond “de Kuperij” ons clubhuis en het hart van ons verenigingleven.  Naast dat alles wordt opgefrist, krijgt deze een meer industriële uitstraling. Er wordt Himmeldei gewerkt met steigerhout, ijzer en diverse accessoires worden geschift en krijgen een andere plaats of bestemming. Daarbij wordt ook  het terras aangepakt met nieuw meubilair.  Comfortabele stoelen met mooie tafeltjes. Heel bijzonder, helemaal als je nagaat dat het meeste wordt betaald van de opbrengsten uit onze oude walbeschoeiing.  

En zo is het dan alweer 4 uur, dus tijd voor de “evaluatie”. Een terras vol moe en voldane vrijwilligers die de haven weer de fantastische uitstraling geeft, die bij onze vereniging past.  Als bestuur waarderen we dit enorm en we zorgen dan ook voor een leuke attentie, een bierkoelhouder, (kan ook voor cola begreep ik). We genieten van een potje bier en kip aan het spit. Alleen die geur al. En tussen al die Nederlanders zijn ook dit jaar onze Duitse vrienden weer van de partij. Zij maken van deze dag helemaal een feest. Om 12 uur beginnen ze al met de voorbereidingen van het maken van heerlijke Duitse maaltijd; Bratkartoffellen mit Wurst….!!! En op de opmerking dat ze de onkosten ook willen declareren…. : Das ist nicht im frage, wir finden es hier Fantastich en ga zo maar door. 

Voor het eind van deze dag raak ik nog aan de praat met een gezin uit Joure, dat zich vandaag met z’n  vijven heeft ingezet. Op zich al opmerkelijk, maar helemaal als je nagaat dat ze geen ligplaatshouder bij ons zijn, maar alleen gebruik maken van onze winterstalling en werkloodsen. Waarom? We voelen ons hier thuis en zijn blij onderdeel van deze verenging te zijn. De samenhorigheid die we hier ervaren is uniek en we hebben deze dag er graag voor over.

En dan nog een verrassing, er gaan schalen in den ronde met nog een kaasje en worstje. Wat blijkt, aangeboden door nog een ander stel, die door persoonlijke omstandigheden niet kon komen en toch hun betrokkenheid en dank willen tonen.

Al met al een dag die door vele leden als normaal wordt beschouwd, maar als je het van een afstandje bekijkt, toch heel bijzonder is, misschien wel uniek….

Namens het bestuur,

Bonne Posthuma

 

Aankomende evenementen