WERKZAAMHEDEN NOORDOEVER AFGEROND

Vorige week zijn de nieuwe bordjes met de nummers van de ligplaatsen aan de nieuwe noordoever opgehangen. Hiermee zijn de werkzaamheden aan de noordoever ook afgerond. Firma Nagelhout uit Woudsend is bijna twee maanden bezig geweest om de oude walbeschoeiing te verwijderen en een nieuwe hardhouten beschoeiing te plaatsen. Tevens zijn alle oploopsteigers vernieuwd en hebben een aantal ligplaatshouders, die dat hadden aangevraagd, een langere steiger gekregen. Er is voor hardhout gekozen omdat de constructie van kunststof, zoals aan de andere kant van de haven, te weinig stevigheid zou bieden aan deze hogere wal.

Langs de nieuwe damwand is een mantelbuis voor glasvezel en een waterleiding aangelegd. Het plan is om in de toekomst het WiFi-netwerk uit te breiden. Daarnaast is er nu de mogelijkheid om op de noordoever verschillende watertappunten te creëren. Dit laatste willen we koppelen aan een betaalsysteem om waterverspilling te voorkomen.

De ligplaatsen voor de boten langer dan 15 meter, achter aan de noordoever, zijn anders ingericht. Hiermee hebben we een bredere doorvaart tussen de langere vakken en de dwarssteiger gecreëerd. Door deze constructie kunnen we nog langere boten een plek bieden en hebben we zelfs nog een extra ligplaats gecreëerd.

Nagelhout heeft het grondwerk ook netjes afgewerkt maar omdat de grond nog wel zal inklinken, ontstaan er hier en daar waarschijnlijk wel weer oneffenheden. We hebben een vracht freesasfalt klaar liggen om de toplaag van de kade strak en onkruidvrij te houden.

Al met al zijn wij als bestuur zeer tevreden over de werkzaamheden en het resultaat. De noordoever ligt er fantastisch bij. We gaan er van uit dat de beschoeiing zeker 30 jaar zijn werk doet. Nagelhout attendeerde ons er op dat een klein beetje onderhoud de levensduur aanzienlijk verlengd. Mossen en ander aangroeisel aan het hout zorgt er voor dat het hout eerder gaat rotten.  Natuurlijk hebben wij ieder jaar wel een Himmeldei waarbij allerlei schoonmaakklussen worden uitgevoerd maar we hebben inmiddels zo veel ligplaatsen dat het voor de vrijwilligers niet te doen is om al het hout schoon te houden.

Het verzoek is daarom om, daar waar mogelijk, uw eigen steiger zo veel mogelijk vrij te houden van algengroei, mos en ander groen.  Zo verlengen we met z’n allen de levensduur van onze steigers.  Dit geld dus niet alleen voor de noordoever. Ook het aanbrengen van vloerbedekking en matjes op de steiger maakt dat het hout daaronder gaat rotten. Geen goed idee dus…

Nu werkzaamheden op Noord dus klaar zijn, kunnen de ligplaatshouders van die kant hun boot weer op hun vertrouwde plek leggen. De boten in de winterstalling gaan straks weer te water en zo kunnen alle boten weer op hun eigen ligplaats liggen. Dat scheelt een hoop gepuzzel en zo kunnen we ons weer opmaken voor een geweldig vaarseizoen.

Geniet er van met z’n allen.

Vriendelijke groet,

Ronny Kuipers.

 

Aankomende evenementen